Kiinnostaako opettajaa turvallinen, toiminnallinen ja innovatiivinen työ- ja oppimisympäristö?
Me tiedetään, että esim. hyvä äänimaailma (akustointi + äänilähteiden hallinta) laskee yli 10% opettajan keskisykettä koulupäivän aikana. Tällä on opettajien terveydelle sekä stressitasolle suuri vaikutus. Meillä on lisäksi laajasti tutkittua tietoa siitä, että jos oppilaat saavat opiskella innovatiivisissa ja luovissa ympäristöissä, he oppivat merkittävästi paremmin ja menestyvät paremmin kokeissa. Opiskeluympäristö selittää n. 20% oppimistuloksista. Erityisesti tämä koskee muuten heikommin menestyviä lapsia. (Craft, Chappell, & Twining, 2008; Freund & Holling, 2008; Grainger et al., 2005; Kendall, Morrison, Sharp, & Yeshanew, 2008, Whitebread, Coltman, Jameson, & Lander, 2009; Schacter, Thum, & Zifkin, 2006).
Opettajien terveyteen vaikuttaa positiivisesti myös se, että hyvässä oppimisympäristössä oppilaiden motivaatio, sitoutuminen, innostus ja keskittyminen lisääntyvät eheyttäen opettajien työtä. (Bancroft et al., 2008; Craft et al., 2008; Cremin et al., 2006; Wood & Ashfield,
2008).
SODANKYLÄ 18.-19.9.
TULEVAISUUSAJATTELU MUUTOKSEN TEKEMISESSÄ
-oppimisympäristön innovatiivisuuden ja turvallisuuden arviointi työpaja
Olemme kovasti miettineet sitä, että miten saamme opettajat kiinnostumaan näistä selkeistä hyödyistä, mitä uusi koulurakennushanke tai korjaushanke voi onnistuessaan tuoda mukanaan? Miten uudet tilat voivat vaikuttaa omaan jaksamiseemme, oppilaiden motivaatioon ja kaikkien viihtyvyyteen.
Viime viikonlopun perusteella olemme entistä vakuuttuneempia siitä, että tällaisten asioiden opiskelusta ja kehittämisestä on valtavasti hyötyä. Työpajaan tullut ryhmä oli erittäin motivoitunut ja tyytyväinen, koska kaikilla osallistujilla on menossa tai tulossa lähiaikoina koulurakennushanke.
Hyvästä tunnelmasta, mielenkiintoisista keskusteluista ja asiantuntijaluennoista huolimatta lähes kaikki kertoivat saman tarinan: "Tämä minun olisi pitänyt tietää jo aiemmin!" Olimme siis kuitenkin hiukan myöhässä, vaikka koulurakennuksia ei olla edes alettu vielä rakentamaankaan!
Ennakointi ja ennakkoon asioiden käsitteleminen ei voi itseasiassa alkaa liian aikaisin. Kokemuksesta tiedämme, että parhaat pedagogiset ja toiminnalliset suunnitelmat ovat vaatineet useamman vuoden työn, ekskursioita ja koulutuksia.
Hyvä mieli tuli taas tästä työpajasta. Me kouluttajat / fasilitoijat olimme hyödyllisiä prosessissa ja saimme olla auttamassa jokaisen koulun koulukulttuurin ja parempien koulurakennusten kehittämisessä.
Tässä muutamia kommentteja:
ความคิดเห็น